Underhåll av lackerade och målade trappor

 • En trappa som regelbundet dammsugas och torkas behåller sin naturliga fräschhet i många år. Trappor som är behandlade med vattenbaserad UV-härdad lack eller färg, alternativt syrehärdad målning, har bra skydd mot fläckar och repor. Fläckar kan lätt tas bort med en lätt fuktad trasa och milt rengöringsmedel eller diskmedel.
 • Trappor som utsätts för högt slitage bör i samband med rengöring behandlas med polish. Vid omlackering eller förbättring ska ytan först rengöras. Den bör då slipas med finkornigt sandpapper (grovhet 180-240). Dammet tas bort, gärna med en lätt fuktig microfiberduk. Ingen lack/färg ska läggas inom ett dygn efter slipning.
 • Förbättring kan göras med de flesta vattenbaserade lacker och färger. Till exempel, medelblank parkettlack och halvblank syntetisk färg. Följ alltid bruksanvisningen på produkten.
 • Om man är osäker, testa först på en mindre yta. Kontrollera vidhäftning mellan skikten genom att skrapa med en kniv.
 • Ta gärna kontakt med oss om du har några frågor.

Ladda ned underhållshandboken för målande och lackerade trappor.

Underhåll av oljade trappor

 • Följ alltid produktens anvisningar för användning av olja!
 • Med bra underhåll behåller trappan sin naturliga lyster i många år.
 • Trappor är i allmänhet utsatte för hårt slitage. Olja därför ytorna ett par gånger om året. Putsa lätt av ytorna med ett fint sandpapper (400). Lägg på olja och ta bort överflödig olja efter några minuter. Använd inte trappan de närmsta 10-24 timmarna.
 • En oljad trappa blir blankare på de ställen där slitaget är som störst. Efter 2-3 behandlingar följer en jämn, fin glans och en tålig och lättskött yta.
 • Rengöring av trappan ska göras med så torra metoder som möjligt. Rengöring kan göras med en lätt fuktig trasa och neutralt rengöringsmedel (pH-värde ca 7). Alkaliska ämnen bör aldrig användas! Dessa har för högt pH-värde och kan skada ytan. Vid grovrengöring använd tvål och slipsvamp (Scotch-brite vit eller grön). Skölj och torka noggrant efteråt.
 • Oljade trappor är känsliga för kontant med svart gummi (tex skor och kablar) . Fläckar som inte kan tvättas bort, samt mindre repor, kan slipas bort med sandpapper (320-400).
 • Om man får matta fläckar efter grovrengöring eller fläckborttagning kan dessa oljas för att få upp glansen igen. Fukta en pappersduk med olja, gnid ut ett tunt lager på den matta fläcken och torka torrt efter några minuter. Gå inte på fläcken de närmsta 10-24 timmarna.

Ladda ned underhållshandbok för oljade trappor.
Varning – Risk för självantändning! Trasor, sandpapper som använts ska förvaras fuktigt i tät plastpåse, brännas eller förvaras i soptunna för brännbart material.

Liberon Finishing Oil

Underhåll av rostfritt stål

OBS – obehandlat rostfritt stål och behandlat rostfritt stål behandlas olika!

Rostfritt stål, obehandlat
Vitvarukedjor och butiker säljer stålrengöring. Det är viktigt att komma ihåg att du rengör med strukturens riktning i stålet.

Det finns flera produkter på detta område, vi rekommenderar att du följer instruktionerna exakt.

Rostfritt stål, behandlat
Vissa produkter av rostfritt stål är antingen lackerade eller har en skyddande beläggning. Använd milt såpvatten och mjuka trasor på dessa ytor. Använd inte microfibertrasa eller rengöringsmedel för rostfritt stål eftersom dessa produkter repar och skadar ytan. Det finns flera produkter i detta område. Vi rekommenderar att du följer instruktionerna exakt.

Glastrappor

Glastrappor och räckverk tvättas på vanligt sätt. Det finns flera olika tekniker vare sig det gäller sprayprodukter, tidningspapper m.m. Använd det som du tycker fungerar bäst.