Målning av trappa

Om du tänker anlita någon för att måla eller renovera din trappa är vår erfarenhet att det blir billigare att köpa en ny trappa.

Enligt Informationskontoret för färg och interiörs rekommendationer vid målning av trappa är det många processer som ska genomföras.

  • tvättning
  • polering
  • två lager sprayfärg
  • grundning
  • två topplager färg
  • två till tre lager färg på toppen

Trappan bör tas bort innan målning för att man ska kunna komma åt ordentligt. Om det finns hack eller slitage i träet måste du dessutom spackla några gånger. Vi vill fortfarande hävda att resultatet inte kommer bli lika bra som hos en ny trappa som är målad och härdad.

Våra målade trappor är täckta med ett tunt lager av MDF eller av lövträ som målats. Detta för att säkerställa en jämn kvalite’ och för att förhindra kvistgenomslag.

Rekommendation:
1. Rengör grundligt
Tvätta först med rengöringsmedel avsett för användning innan målningsarbete. Använd inte ammoniak eftersom att det bara löser upp fett i stället för att transportera det med vattnet. Låt torka.

2. Slipa ytan
Slipa med sandpapper K 120 till 150 så att ytan blir matt. Slipa alltid i virkets riktning. Damma av ytan med hjälp av en borste eller en dammsugare med möbelmunstycke.

3. Kvistlack
Lägg sedan på två lager kvistlack på alla kvistar. Detta är viktigt även om trappan är gammal då man riskerar att få bruna och fula fläcker om kvistarna börjar blöda.

4. Grundning
När kvistlacken har torkat kan du lägga på grundfärg. Börja med sidorna, vanger och räckerna innan du tar stegen. Vattenlöslig akrylgrundfärg är lämplig och torkar snabbt.

5. Toppfärg
Lägg på rikligt med vattenbaserad färg i samma riktning som grundfärgen. Lägg på färgen på längden först, innan du fördelar den på bredden och avsluta med att stryka i längdriktningen igen. Denna teknik fördelar färgen jämt och ger en fin yta.

6. Eventuell lack
Det är inte nödvändigt för ett gott resultat, men för att förbättra slitstyrkan kan man lägga två till tre lager klarlack ovanpå.