Träslag

Här kan du se några olika trädslag med olika ytbehandling.

Trä är ett levande material. Varje träd och varje trappa har variationer i färg och struktur. Detta ger trappor liv. Bilderna kan skilja sig något från det verkliga träet.

Vi förbehåller oss om bildkvalitén då skärmen kan återge fel färger.

Hårdhet på olika träslag

Här kan du se hårdheten på de olika träslagen, den så kallade Brinell hårdhetstest. Här ser du att gran och furu är mjuka träslag och inte så lämpliga som trappmaterial. Ek och ask är emellertid mycket lämpliga material.

Ask (Fraxinus excelsior)

Ask lack

Ask lack

Ask är det lövträslag som har de bästa tekniska egenskaperna. Det är också dekorativt med vackra teckningar. Därför är ask mycket användbart som material i golv, trappor, trösklar och till alla typer av invändiga bärande konstruktioner.

Ek (Quercus robur)

Ek olja

Ek olja

Ekens goda hållfasthetsegenskaper och vackra ådring gör att den kan användas till alla invändiga bärande konstruktioner som stolpar och balkar, särskilt om man önskar trä som är både starkt och dekorativt. Den goda slitstyrkan gör ek lämpligt för golv, parkett och trappor.

Björk (Fagus sylvatica)

Björk lack

Björk lack

På grund av sina goda tekniska egenskaper och vackra, varierade utseende lämpar sig björk som material i trappor. Björk har en hård och fin uppbyggnad. Färgen är gul-vit som också kan gå över i en mer brunaktig och rödaktig nyans. Årsringarna är inte speciellt tydliga. Björk har ett neutralt utseende och en trevlig yta.

Bok (Fagus sylvatica)

Bok lack

Bok lack

Bok är ett medelhårt träslag med mycket goda hållfasthetsegenskaper. Träet har en rödvit till brunvit färg. Virket är homogent och kan verka något livlöst. Hos äldre träd förekommer ofta en färgad zon i mitten av stammen, så kallad falsk kärna. Bokvirket är slitstarkt och har hög hårdhet i förhållande till densiteten.

Lönn (Acer platanoides)

Lönn lack

Lönn lack

Lönn lämpar sig väl till möbler, speciellt till möbler med böjda ämnen. Vidare används virket till parkett, golvbrädor, paneler, trappor, lister, räcken, leksaker och sportartiklar. Virkets speciella struktur och lyster gör det mycket dekorativt.

Jatoba (Hymenaea courbaril)

Jatoba lack

Jatoba lack

Jatoba växer i Syd- och Centralamerika – även känd som Brasiliansk Körsbär. Trädet blir upptil 30 meter högt. Jatova är rödaktig i färgen och hållfastheten är mycket bra. Jatoba räknas som ett av de hårdaste träslagen.

Mahogny (Swietenia macrophylla king)

Mahogny olja

Mahogny olja

Mahognyträd kan bli upp till 35 meter höga och stammen kan få en diameter på 1,5 meter. Virket är ljust rödbrunt till gyllenrödbrunt. Mahogny har mycket god slitstyrka och har ett attraktivt utseende.

Merbau (Intsia bijuga)

Merbau lack

Merbau lack

Merbau växer i stor utsträckning i södra och sydöstra Asiens regnskogar. Merbau är ett lövträd som kan nå längder i upp till 45 meter. Merbau har en vacker mörk färg som ”mognar” med tiden. Virket är hårt och därför mycket lämpligt som golvmaterial.

Valnöt (Juglans regia)

Valnöt olja

Valnöt olja

Valnöt är ett vackert träslag att använda i trappor. Det är relativt hårt och har en naturlig mörk färg med mycket liv i. Oljad valnöt blir betydligt mörkare än lackad.